eläimet ja ympäristö suomessa

Susi – villi koiraeläin

Susi, tuo suomalainen suurpeto, on villinä esiintyvistä koiraeläimistä kaikkein suurin. Biologisesti määritellen se on siis kesykoiran kanssa samaa lajia. Koiran tavoin susi on varsin sosiaalinen eläin, ja se elääkin laumoissa. Suomessa on arviolta noin 20 susilaumaa, ja susia tavataan eniten Itä- ja Länsi-Suomessa. Susi on viime vuosina kuitenkin yleistynyt myös muualla Suomessa.

Susi on terveenä yksilönä ihmiselle yleensä vaaraton ja se välttelee ihmistä. Yleisimmin ihmisen päälle hyökkäävällä sudella on jokin sairaus kuten rabies, mutta tällaiset tapaukset ovat erittäin harvinaisia. Sudet ovat kuitenkin tulleet viime vuosina entistä rohkeammiksi, ja ne uskaltautuvat joskus jopa pihapiiriin saakka. Onkin hyvä osata tunnistaa susi, ja erottaa se koirasta, jotta suden kohdatessaan tietää toimia rauhallisesti ja paikalta perääntyen.

Kuinka erottaa suden ja koiran?

Yleisimmin suden vierailun esimerkiksi pihapiirissä paljastavat sen jättämät jäljet. Suuren koiran ja suden jälkiä on vaikea erottaa toisistaan, mutta usein koiran vierailun pihassa tietää, ja se kulkee omistajansa seurassa toisin kuin susi. Suden etukäpälien jättämä jälki on suurempi kuin takakäpälän jälki. Ilman kynsiä mitattuna etukäpälä on noin 10–11 senttiä pitkä, ja takakäpälän jälki 9–10 senttiä. Jälki on siis huomattavan kookas.

Kynsien painaumat erottuvat selvästi, ja varpaita on neljä. Pehmeällä lumella kulkiessaan susi levittää varpaansa kantavuuden maksimoimiseksi, ja tällöin jälki saattaa muistuttaa ilveksen jälkiä. Susien määrää on vaikea selvittää jälkien perusteella, sillä ne astuvat peräkkäin kulkiessaan samoihin askelmiin.

Suden tavatessaan voi hämmästyä, kuinka paljon se tuo mieleen pystykorvaisen koiran. Koiran ja suden erottaminen voi ollakin vaikeaa, mutta muutama seikka erottaa ne toisistaan, ja jotain piirteitä voi havaita jo kauempaa. Suden häntä roikkuu yleensä taaksepäin suorana, ja sen silmät ovat hieman vinossa. Suden raateluhampaat ovat kookkaat, ja ne tulevat selkeämmin esiin kuin koiralla, etenkin suden uhatessa. Susi juoksee hieman vinottain ja usein ravaamalla. Se on väriltään kultaan tai hopeaan taittava harmaa. Vatsa on vaaleampi, ja sudessa saattaa olla myös hieman mustaa karvaa. Suden karva on paksu ja karkea, kuten ulkona viihtyvillä koiraroduilla.